A fegyveres konfliktusok és hatásai a befektetésekre

24

júl

A híreket hallgatva csak kapkodhatjuk a fejünket, annyira sok, látszólag hirtelen jött, súlyos fegyveres konfliktus zajlik a világban. Szörnyű tragédia vetett véget közel 300 ember életének Ukrajnában, amikor az oroszpárti szakadár terület felett múlt hét csütörtökön lelőtték a Malaysian Airlines utasszállító gépét. Eközben a Közel-Keleten is eszkalálódni látszik a helyzet.

Izrael mostanra már szárazföldi offenzívát indított a Gázai övezetben, válaszul a nem szűnő, és a civil lakosság épületeiből indított rakétatámadásokra. Eközben a szomszédságban nem csillapodik a katasztrofális humanitárius tragédiával járó Szíriai polgárháború, és ehhez kapcsolódóan az ISIS nevű terrorszervezet még mindig hatalmas területeket birtokol Irakban, a térség, sőt a világ egyik legnagyobb olajkitermelő országában. Mindezek mellett a világsajtó nagy részének a szűrőjén át sem jut, hogy Líbiában a külügyminiszter már külföldi segítséget kért a polgárháborús szintű helyzet miatt.

Azt gondolhatnánk, hogy ilyenkor a befektetéseinket biztonságba kell helyeznünk, és messzire el kell kerülnünk azokat a részvénypiacokat, amelyek közvetlenül, de akár közvetve érintve vannak valamely fegyveres konfliktusban. A valóság azonban gyakran rácáfol az első benyomásra. A pénzügyi központ, Tel Aviv fő tőzsdeindexe, a TA100 alig reagált az eseményekre.

A konfliktus felpörgése július elejére tehető, ekkor ugyan történt egy közepes, 3%-ot meg sem haladó esés, de azóta a mutató visszament a júniusban tapasztalt szintekre, és nem mellesleg egy éves távlatban 14%-os nyereséget tud felmutatni, miközben amúgy is mindenkori csúcsainak közvetlen közelében található. Ne felejtsük el, hogy egy olyan országról van szó, amely közvetlen háborús helyzetben áll a saját határai mentén, és amelynek polgári célpontjait lövik folyamatosan rakétákkal. Ez még akkor is súlyos fenyegetés, ha az eddigiek során a Vaskupola néven híressé vált rakétaelhárító rendszer eddig szinte tökéletesen megvédte a lakosságot, mégis: a szárazföldi harcok is rengeteg életet követeltek mindkét oldalon, és félő, hogy a szám még nagymértékben bővülni fog a közeljövőben.

A geopolitika önmagában is egy összetett műfaj, ahol néha még a pontos érdekszférákat sem könnyű meghatározni, hát még a kockázatokat és az események kimenetelét. A befektetési döntéshozatal mindezeken túlmenően is komplex folyamat, ezért nem érdemes egy kalap alá venni minden eseményt, hanem egyenként javasolt eldönteni, hogy honnan vonjuk ki a pénzt, és honnan nem. A jelenlegi piaci relatív erőt vizsgálva Izrael részvénypiacán egyértelműen az optimista szereplők vannak túlsúlyban. Ha érdekeltek vagyunk az ország értékpapírpiacain, akkor ennek a figyelembevételével járjunk el.

A portfóliókezelők természetesen azért vannak, hogy a kockázatokat és a lehetőségeket megvizsgálják, majd az ügyfelek érdekében és pénzügyi céljainak megfelelően alakítsák ki a befektéseket. Ha szeretné, hogy ebben segítsünk önnek is, keressen minket bátran.