A kemény munka meghozza gyümölcsét

16

máj

A termőföldeken dolgozók számára itthon is ismert márkanév az ugró szarvast ábrázoló logójáról is könnyen beazonosítható John Deere, amely magas minőségi elvárásoknak megfelelő traktorokat, kombájnokat, és egyéb mezőgazdasági gépeket gyárt. A magyar piacon az erőgépek és betakarítógépek esetén az elmúlt 10 év során 25%-ot meghaladó piaci részesedést ért el a márkával a hazai forgalmazó.

A vállalatot 1837-ben alapította névadója, John Deere. Az utódai következetes munkájuk során fokozatosan a világ legnagyobb mezőgazdasági gépeket gyártó multinacionális cégévé fejlesztették. A vállalat részvényei 1972 óta vannak jelen a New York-i Értéktőzsdén, és ahogy a legtöbb hasonló értékpapír esetén lenni szokott az árfolyama nagy emelkedéseken és hullámvölgyeken van túl. A márka minősége és sikeres üzletpolitikája miatt hosszú távon mégis nagyon elégedettek lehetnek a részvényesek. Aki a bevezetés napján vásárolt, az a pénzét több mint harmincnyolcszorosára hízlalta. Ezzel a teljesítménnyel a Deere & Company a legfontosabb tőzsdei vállalatok teljesítményét lekövető mutatókat is kétszeresen felülmúlta.

Bár az elmúlt évek válsága a Deere részvényeit is megtépázta kissé, a papír a stabil fundamentumok miatt képes volt hamarabb magára találni mint a piac többsége és mára ismét soha nem látott új csúcsokat döntöget. A cég a kírízis legnehezebb időszakában is nyereséges tudott maradni, azóta pedig bő négy év alatt megnégyszerezte a nyereségét. Ezt egyrészt az árbevétel bővülésével, másrészt a hatékonyság növelésével tudták elérni. Vagyis minden egyes eladott gépen egyre több pénzt tudtak keresni, arról nem is beszélve, hogy még így is növelni tudták az eladott darabszámot. Noha az elemzők a további növekedési lehetőségekkel kapcsolatban egyelőre óvatosak, a cég eddig szinte mindig rájuk cáfolt. A részvények piacán is nagy az érdeklődés, az árfolyamnak sikerült átlépnie a 94 dolláros szintet, ahol április végén az emelkedés mindig elakadt, és mostanra soha nem látott szinteken jár.

A piac más részeihez képest látott, mérsékeltnek tekinthető értékeltség mellett ez nem is csoda. A társaság az utóbbi időben minden évben legalább egyszer emelte az osztalékát, most negyedévenként 51 centet fizet részvényenként, ami éves szinten több mint 2 dollárnak felel meg. A jelenlegi árfolyam mellett ez 2,2%-os osztalékhozamnak felel meg, ami nagyjából annak a kamatláb szintnek felel meg, mint amit a bankban elhelyezett pénzünk után kapunk. A Deere & Company azonban jelenleg csupán a teljes adózott nyeresége kevesebb mint negyedét, egészen pontosan 22%-át fizeti ki osztalékként. Ha mindent kifizetne, akkor 10,2%-os hozamról beszélhetnénk. A cég vezetése azonban bízik a további növekedésben és a nyereséget visszaforgatja újabb beruházásokba. Ha terveik beválnak – rátermettségüket eddig sorozatosan sikerült bebizonyítaniuk – még nagyobb nyereségre lehet számítani a jövőben, ez pedig a részvény árfolyamában is meg fog látszani.

A lényegesen magasabb várható hozamért cserébe természetesen magasabb kockázatot, és a részvénypiacon megszokott árfolyam ingadozást kell elfogadnunk. Bár manapság sokan a gyors meggazdagodás lehetőségeit keresik, a Deere & Company a befektetők számára bebizonyította amit a mezőgazdaságban dolgozók mindig is magukénak vallottak: a kemény és következetes munka meghozza a gyümölcsét. Ha szeretne ilyen és ehhez hasonló, sikeres befektetésekbe helyezni pénze egy részét, hívjon minket, örömmel segítünk!