Brazília a jövő

12

jún

Faluvégi Balázs véleménye a cikkhez: "Brazília számára kulcsfontosságú lesz a Foci VB és a két év múlva esedékes Olimpia. Nem a közvetlen elköltött pénzek miatt, amelynek hatása másodlagos a gazdaság számára, hanem az országról kialakult kép okán. A Dél-Amerikai nemzetbe mélyen beágyazódott a korrupció, a társadalmi megosztottság súlyos problémákat okoz, és az infrastruktúrát érintő beruházások híresek késéseikről, valamint kevéssé megbízható minőségükről. Ha Brazíliának sikerül bebizonyítania, hogy képes magas színvonalon megrendezni a VB-t, a stadionok és a kiszolgáló létesítmények, valamint az infrastruktúra megállja a helyét, továbbá a bűnözésről és a tüntetésekről sem érkeznek hírek a következő 30 nap alatt, akkor az sok potenciális külföldi befektető számára is pozitív jelzés lehet, így felgyorsulhat a tőke beáramlása az országba. Ez természetesen a portfóliótőkét is magában foglalja, ami a részvénypiacon is éreztetheti hatását. Amennyiben a Foci VB érdemi problémák nélkül zajlik le, akkor az utóbbi években lemaradó, és viszonylag kedvezően értékelt index, a BOVESPA, és a részvények általában is hosszútávú vételre javasoltak. Az emelkedést az amerikai piacon lévő ETF-ekkel is ki lehet használni, ezek kódja az EWZ, illetve a kis kapitalizációjú EWZS. Az utóbbi esetén az alacsony likviditás miatt érdemes óvatosnak lenni. A Világbajnoksággal kapcsolatban a másik tippem a William Hill fogadóiroda részvényei. Amennyiben az Angol csapat továbbjut a csoportjából, a szigetország aktív fogadói elképesztő összegeket költhetnek a hazaiakra történő fogadásokra az egyenes kieséses szakaszban. A leginkább elterjedt fogadási cég emiatt komoly bevételnövekedést érhet el, és ez exponenciális módon nőhet, ha Rooney-ék minél tovább jutnak. A szponzorok részvényei kevésbé érdekesek, ezeknek a cégeknek már-már szinte kötelező a nagy sporteseményeken megjelenni, a marketingre fordított sok száz millió dollárok pedig inkább a hosszútávú árbevétel pálya fenntartására hivatottak megjelenni."

Elemzők szerint a Föld ötödik legnagyobb területű, ásványkincsekben és energiahordozókban gazdag állama hamarosan vezető szerephez jut a világgazdaság irányításában. A számottevő növekedés ellenére minden negyedik ember még mindig szegénységben él Brazíliában.

A buszjegy árának megemelése miatt tömegtüntetések törtek ki Rio de Janieroban - történt mindez pár hónapja abban az országban, amit a következő évtizedek vezető gazdasági nagyhatalmaként emlegetnek. A 200 millió lakosú országban a közelmúltban bekövetkezett megbicsaklásig 10 százalék feletti volt a GDP-bővülés. Az előrejelzések szerint Brazília gazdasága - a mostani 7. helyről - hamarosan a 5-re lép elő a világ országainak listáján.

A világbajnokságra való felkészülés megkezdése idején tapasztalt visszaesésre pedig a vártnál hevesebben reagáltak a szegénységben élők. A tiltakozási hullám azért is volt meglepő, mert a szegények korábbi, nagyjából 40-45 százalékos arányát egy évtized alatt sikerült több mint 10 százalékponttal csökkenteni, nőttek a bérek és csökkentek a városok közötti kereseti lehetőségekben mutatkozó differenciák.

Dömény Zsuzsa Latin-Amerika szakértő az InfoRádiónak elmondta, előfordult, hogy 3-4 szeres volt a bérek közti különbség a különböző városokban azonos munkakörben dolgozó állami alkalmazottak között. A válság éveiben Európából nézve is vonzónak tűnt Latin-Amerika, egyedül Spanyolországból két év alatt az egymillióan települtek át - sokan éppen Brazíliába. Nem csoda, a képzettek munkanélkülisége az anyaország töredéke, a fizetés pedig olykor többszöröse volt.

Brazília teljesen önellátóvá válhat az energiatermelés terén, ha nem vágja le az aranytojást tojó tyúkot - mondta Gary Greenberg. A brit Hermes alapkezelő feltörekvő piaci vezetője a Bloombergnek arról beszél, Brazília rengeteg lehetőséget szalasztott el az elmúlt években. A világ 30. legnagyobb vállalata, az olajiparban tevékenykedő Petrobras például azért nem termel hatalmas, az ország fejlesztésére fordítható összegeket, mert a kormányzat az olajárak szabályozásával tartja alacsonyan az inflációt.

A nyugati befektetők távolságtartóak, hiszen a piac fejletlen, a korrupció nagy, az ipari termelésben a hozzáadott érték alacsony, jelentős azonban az ország ásványkincs-,energiahordozó és szója kivitele. Lassan haladnak azonban az infrastruktúra és az oktatás fejlesztésével.

Tovább a teljes cikkre!