Éltető víz

26

jún

Ma már nem kétséges, hogy a következő évtizedek egyik legsúlyosabb problémája a Föld egyre több régiójában fellépő vízhiány lesz. Habár az előrejelzések szerint a teljes fogyasztás 70%-át igénylő mezőgazdaság vízszükséglete a következő évtizedek során enyhén csökken, ugyanez a lakossági fogyasztásról és az ipari felhasználásról már nem mondható el – ami a fogyasztói igények megváltozásának, illetve a 2050-ig még biztosan növekvő népességnek tudható be.

A helyzet súlyosságát érzékelteti, hogy a világ vízfogyasztása bő 100 év alatt csaknem az ötszörösére nőtt, s a következő negyven évben újabb 40%-kal emelkedhet. Eközben évente világszerte 8 millió ember hal meg a nem megfelelő minőségű ivóvíz miatt. Bár a megoldás kulcsa a kormányzatok és a nemzetközi szervezetek kezében van, ám az ésszerű vízfelhasználásért mi is sokat tehetünk: akár az otthonunkban, akár a földeken. Létezik azonban egy terület, ahol a döntéshozókra úgy gyakorolhatunk nyomást, hogy közben mi magunk is jól járhatunk.

Számos vállalat a világon olyan technológiát fejleszt, melynek segítségével tisztább, egészségesebb víz kerülhet a csatornarendszerekbe – s így az öntözés során a földekre is –, miközben a felhasznált mennyiség is optimalizálható. E cégeknek a többsége a tőzsdére is bevezette a részvényeit. Ha olyan vállalatok részvényeit vásároljuk, amelyek a víz tisztaságával, a felhasználás optimalizálásával foglalkoznak – és ezért a részvényeik értéke emelkedik –, illetve a további fejlesztések, beruházások finanszírozását a cégek a részvénypiac érdeklődése miatt költséges bankhitelek nélkül is képesek megoldani, akkor versenyképesebbé válhatnak. Ettől kezdve a közszféra is egyre gyakrabban használhatja a technológiájukat, aminek köszönhetően globális szinten is jelentős változások következhetnek be a víztisztaság területén.
A megfelelő részvény kiválasztása ugyanakkor komoly szakértelmet feltételező, időigényes feladat.

Léteznek olyan, a tőzsdén forgalmazott befektetési alapok (ún. ETF-ek), amelyek csokorban gyűjtik a hasonló jellegű papírokat, így akár gombnyomással befektethetünk egy-egy szektorba és ágazatba. A vízgazdálkodással és -tisztítással kapcsolatos ETF neve: PowerShares Water Resources Portfolio. Az alapba befolyt pénzt összesen 29 különböző vállalat részvényeibe fektetik, oly módon szétterítve, hogy ha valamelyikkel esetleg probléma merülne fel, a többi teljesítménye akkor is jó eséllyel ellensúlyozza a lemaradást. A cégek között megtalálhatjuk a legmagasabb környezetvédelmi elvárásoknak megfelelő közműszolgáltatókat, víztisztító berendezéseket gyártó vállalatokat, s egy olyan informatikai vállalkozást is, amelynek a termékeivel a víz összetételét lehet mérni.

A befektetési alap vásárlóiként nemcsak etikus és környezettudatos befektetőként lépünk fel, de még jól is járhatunk. Aki az induláskor fektetett be, az elmúlt 8 év során megduplázta a pénzét, de aki az utóbbi két évben szállt be, ő is 56%-os hozamot söpörhetett be. Az alapban lévő eszközök árazása nagy átlagban nem is tekinthető alacsonynak, még a kiugró növekedési várakozások ellenére sem. Így ez a befektetés elsősorban azoknak lehet érdekes, akik legalább 3, de még inkább 5-10 éves távlatban gondolkozva keresnek helyet megtakarításaik egy részének.

Tekintve a klímaváltozás miatt egyre szűkösebb vízkészletek és az ezzel szemben álló vízigény folyamatosan növekvő szintjét, jelenleg ez az egyik legjobb hozamlehetőségű és mérsékelt kockázatú hosszú távú befektetés. A mi feladatunk az, hogy az ehhez hasonló – a társadalmi igényeket is kiszolgáló, és eközben komoly nyereséggel kecsegtető – lehetőségeket megtaláljuk ügyfeleink számára. Ha szeretné ön is hasonló eszközökbe fektetni a pénzét, keressen minket!