Felbőszítették Putyint az újabb Oroszország elleni szankciók

17

júl

Faluvégi Balázs (Geopro Zrt.) véleménye a cikkhez: "Bár Putyin az amerikai gazdasági érdekek sérülésének lehetőségéről beszél, éppen az Egyesült Államok az, amelyik a legkevesebbet kockáztatja a nemrég bejelentett lépésekkel, és azok esetleges ellenhatásaival. A teljes amerikai export mindössze 0,7%-a irányul Oroszországba a teljes tavalyi évet nézve, amíg az oroszok exportbevételeik közel 5%-át kapják a világ legnagyobb gazdaságától. Emellett persze más jellegű reálgazdasági és pénzügyi piacokra gyakorolt hatások is vannak, de ezeknél is minden esetben Putyin birodalmának a kitettsége a sokkal nagyobb. Ugyanakkor még azt sem mondhatjuk, hogy az eddigi intézkedések térdre kényszerítették volna Oroszországot, hiszen a piacok összességében nem büntették meg őket. Az RTS Index, amely leginkább figyelt Moszkvai részvénypiaci mutató, mindössze 6%-kal van lejjebb év eleji értékénél, ami ugyan 9%-os lemaradás a világ piacainak fő indexéhez képest, de jelentős javulás a tavaszi 20% feletti veszteségekhez képest. Az intézkedések hatása tőzsdei szempontból alacsony, és sokkal inkább a geopolitikai erőfitogtatás kategóriájába tartoznak."

A szankciók sokszor visszafelé sülnek el, az Egyesült Államok által az ukrán válság miatt Oroszország ellen foganatosított újabb büntetőintézkedések pedig zsákutcába viszik és súlyosan károsítják az amerikai-orosz kapcsolatokat - jelentette ki a brazíliai látogatáson tartózkodó orosz elnök. Bár Putyin az amerikai gazdasági érdekek sérülésének lehetőségéről beszél, éppen az Egyesült Államok az, amelyik a legkevesebbet kockáztatja a nemrég bejelentett lépésekkel, és azok esetleges ellenhatásaival. A teljes amerikai export mindössze 0,7%-a irányul Oroszországba a teljes tavalyi évet nézve, amíg az oroszok exportbevételeik közel 5%-át kapják a világ legnagyobb gazdaságától.

Emellett persze más jellegű reálgazdasági és pénzügyi piacokra gyakorolt hatások is vannak, de ezeknél is minden esetben Putyin birodalmának a kitettsége a sokkal nagyobb. Ugyanakkor még azt sem mondhatjuk, hogy az eddigi intézkedések térdre kényszerítették volna Oroszországot, hiszen a piacok összességében nem büntették meg őket. Az RTS Index, amely leginkább figyelt Moszkvai részvénypiaci mutató, mindössze 6%-kal van lejjebb év eleji értékénél, ami ugyan 9%-os lemaradás a világ piacainak fő indexéhez képest, de jelentős javulás a tavaszi 20% feletti veszteségekhez képest. Az intézkedések hatása tőzsdei szempontból alacsony, és sokkal inkább a geopolitikai erőfitogtatás kategóriájába tartoznak.

Bár Putyin az amerikai gazdasági érdekek sérülésének lehetőségéről beszél, éppen az Egyesült Államok az, amelyik a legkevesebbet kockáztatja a nemrég bejelentett lépésekkel, és azok esetleges ellenhatásaival. A teljes amerikai export mindössze 0,7%-a irányul Oroszországba a teljes tavalyi évet nézve, amíg az oroszok exportbevételeik közel 5%-át kapják a világ legnagyobb gazdaságától. Emellett persze más jellegű reálgazdasági és pénzügyi piacokra gyakorolt hatások is vannak, de ezeknél is minden esetben Putyin birodalmának a kitettsége a sokkal nagyobb. Ugyanakkor még azt sem mondhatjuk, hogy az eddigi intézkedések térdre kényszerítették volna Oroszországot, hiszen a piacok összességében nem büntették meg őket. Az RTS Index, amely leginkább figyelt Moszkvai részvénypiaci mutató, mindössze 6%-kal van lejjebb év eleji értékénél, ami ugyan 9%-os lemaradás a világ piacainak fő indexéhez képest, de jelentős javulás a tavaszi 20% feletti veszteségekhez képest. Az intézkedések hatása tőzsdei szempontból alacsony, és sokkal inkább a geopolitikai erőfitogtatás kategóriájába tartoznak.

Vlagyimir Putyin újságíróknak azt mondta, részleteiben is meg kell ismernie a szankciókat, hogy fel tudja mérni azok hatósugarát. Ugyanakkor hozzátette, biztos abban, hogy az intézkedések hosszú távon károsak az Egyesült Államoknak is. A szankciók „azt jelentik, hogy azok az amerikai vállalatok, amelyek jelen akarnak lenni Oroszországban, elveszítik versenyképességüket a többi globális energetikai vállalattal szemben” - utalt az orosz elnök arra, hogy a büntetőintézkedések többek közt a Rosznyeft olajipari óriást is sújtják. Putyin példaként az Exxon Mobilt említette, amelynek engedélye van az oroszországi működésre. „Szóval nem akarják, hogy jelen legyenek (Oroszországban)? A saját nagy energetikai cégeiknek okoznak kárt” - vélekedett. Az orosz elnök kijelentette, hogy Oroszországnak elemi érdeke, hogy Ukrajnában mielőbb véget érjen a kormányerők és a szakadárok közötti konfliktus. „Oroszországon kívül nem tudok még egy olyan országról - kivéve magát Ukrajnát -, amelynek ugyanakkora érdeke fűződne ahhoz, hogy vége legyen a vérontásnak és stabilizálódjon a helyzet a szomszédunkban” - fogalmazott.

A szerdán büntetőintézkedésekkel sújtott Rosznyeft - Putyin kíséretében szintén a dél-amerikai országban tartózkodó - elnök-vezérigazgatója igazságtalannak, elfogultnak és törvénytelennek nevezte az olajipari óriás elleni szankciókat, mondván, hogy a vállalatnak nincs szerepe az ukrán válságban. Igor Secsin is úgy vélekedett, a szankciók sérteni fogják a Rosznyefttel együttműködő amerikai vállalatok és bankok érdekeit. Szerinte sokkal inkább az orosz állam, és nem a Rosznyeft volt az intézkedések célpontja. Megjegyezte továbbá, hogy az amerikai döntés valójában arra való kísérlet, hogy rontsanak az orosz emberek gazdasági jólétén.

Az Egyesült Államok szerdán jelentette be, hogy bővíti az Oroszország ellen hozott szankcióit. Az érintett vállalatok között van a Rosznyeft mellett a Gazprom pénzintézete, a Gazprombank, valamint a Vnyesekonombank (VEB). A fegyveriparból nyolc cég került fel a listára. Oroszország elfogadhatatlannak tartja és visszautasítja az Egyesült Államok által ellene az ukrán válság miatt foganatosított újabb büntetőintézkedéseket. Az amerikai kormány „mondvacsinált és hamis” ürüggyel fokozta a szankciókat, ez pedig botrányos és a legteljesebb mértékben elfogadhatatlan - idézte az Interfax hírügynökség Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettest csütörtökön.

A politikus „kemény és fájdalmas” ellenintézkedésekkel fenyegette meg az Egyesült Államokat, hozzátette azonban, hogy Oroszország „nem fogja másolni az amerikai kormány módszereit", nem hagyja provokálni magát, és „megőrzi nyugalmát” a válaszlépés során. Az Egyesült Államok szerdán jelentette be, hogy bővíti az Oroszország ellen hozott szankcióit. Moszkva nem tett lépéseket az ukrán válság enyhítésére, az Oroszország ellen hozott újabb büntetőintézkedések pedig azt a célt szolgálják, hogy egyértelművé váljon, következményei vannak Vlagyimir Putyin orosz elnök agressziójának - mondta az amerikai elnök.

Az intézkedések kiterjednek az energetikára és a fegyveriparra is, továbbá több bankra. Az érintett vállalatok között van a Rosznyeft olajipari óriás, amelyet Putyin közeli szövetségese, Igor Secsin vezet. A listára került a Gazprom pénzintézete, a Gazprombank, valamint a Vnyesekonombank (VEB) is, amelynek vezetői között van Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök. A fegyveriparból nyolc cég került fel a listára.

Szerdán az Európai Unió állam-, illetve kormányfői is a szankciók körének bővítéséről határoztak. Az új büntetőintézkedések minden olyan személyt vagy szervezetet sújthatnak, akik vagy amelyek pénzügyileg támogatják Ukrajna területi egységének, szuverenitásának és függetlenségének megsértését. A szakminiszterek tanácsának a hónap végéig kell összeállítania a szankciókkal sújtandó személyek és vállalatok vagy szervezetek listáját.

 Tovább a teljes cikkre!