Hasznos is lehet a magas benzinár

29

máj

A benzinárak az utóbbi évtizedekben egyre komolyabb gondot jelentettek a lakosságnak és a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozók számára egyaránt. Bár az üzemanyagok ára 2012-ben volt a legdrágább, azóta a benzin és a gázolaj literenkénti költsége alig tudott érdemben csökkenni. Hogy ezek a kiadások sokak számára mennyire tarthatatlanok, jól jelzi, hogy az üzemanyagok forgalma 2008 óta szinte folyamatosan csökken.

A zuhanás csak a tavalyi évben állt meg, jelentős mértékben elmaradva a korábbi rekordoktól. Eközben bosszantó azt látni, hogy az olajárak korántsem olyan magasak, mint a válság előtt, és a tankolásonként kifizetett sok ezer forint az államkasszát, de még inkább a gyakran rekord közeli profitot elérő energiacégeket gazdagítja. A világ tíz legnagyobb nyereséget elérő vállalatából négy az olaj- és gázüzletágban érdekelt, benzinkútjaik behálózzák a világot. Az első helyezett ExxonMobile nyeresége tavaly meghaladta a 32 milliárd dollárt, amiből hazánkban két évig fizethetnénk az összes nyugdíjat. Ráadásul az amerikai vállalat 2012-ben még ennél is 25%-kal magasabb adózás utáni nyereséget ért el.

Jó hír ugyanakkor, hogy a magas benzinár és az olajvállalatok sikere nemcsak kárunkra, hanem a hasznunkra is válhat. Amennyiben sokat költünk benzinre vagy dízelolajra, a kiadásokat ellensúlyozhatja vagy akár meg is haladhatja, ha megtakarításaink egy részét olyan vállalatok részvényeibe fektetjük, melyeknek a kasszáját mindenki gazdagítja, aki csak megáll a benzinkúton tankolni. Az egyes olajvállalatok között viszont nagyon nehéz választani. Sok időt és szakértelmet kíván, ha szeretnénk megtalálni azokat, amelyek megbízhatóan működnek és valóban nyereséget hoznak az üzemanyagok áremelkedése idején. Szerencsére az értékpapír-piaci innováció már jó pár éve megoldotta ezt a problémát, s olyan befektetéseket hozott létre, amelyek esetén nem nekünk kell e bonyolult munkát elvégezni. Az ún. ETF-ek – vagyis Exchange Traded Fundok – olyan, tőzsdén jegyzett befektetési alapok, melyek jellemzően több részvény (vagy más befektetési eszköz) árfolyamváltozását követik. Ezek segítségével egyetlen megbízással és alacsony költségek mellett tehetjük pénzünket egy-egy tőzsdeindex vagy szektor részvényeibe.

Az egyik ilyen ETF, az ún. Energy Select Sector SPDR, melynek tőzsdei kódja: XLE. Ez a papír az energiaszektorban lévő részvények árfolyamának alakulását követi, s alig egy százalékra van mindenkori csúcsától. A világ energiaéhségének növekedése csillapíthatatlannak látszik, miközben az olajkitermelés egyre nehezebb és növekvő költségekkel jár. A jó kilátások ellenére a piac az ETF-ben lévő részvényeket jelenleg alacsonyan árazza, ennek következtében az ETF mai megvásárlása jó profitlehetőséget kínál.

További előny, hogy az ETF-ben lévő egyes cégek eltérő teljesítménye és kockázata kiegyensúlyozza egymást. Az elmúlt tizenkét hónap során az XLE több mint 17%-ot emelkedett, de a legnagyobb ingadozása ennek kevesebb, mint a felét tette ki csupán. Bár a befektetés nem kockázatmentes, jó valószínűségű lehetőséget jelenthet a jövőben is. Az elemzők az ETF-ben lévő vállalatok eredménynövekedését 13%-ra várják, ami remélhetően az árfolyamok emelkedésében is tetten érhető lesz. Ha ezt szeretnék kihasználni, a Geo Professional Portfólió Zrt. örömmel segít ebben, hívjon minket bátran!