Kenguruk földjén

18

júl

Ausztrália egyszerre képes magas jólétet, kezelhető adósságot fenntartani, miközben élvezi a feltörekvő országok dinamikusan növekvő beruházásigényét.

Mostanság számos elemző és szakértő a fejlett piacgazdaságok hanyatlásáról beszél. Tény és való, hogy számos európai és amerikai ország súlyos adósságproblémákkal küzd, miközben komoly kihívásokkal szembesül az elöregedő társadalmak miatt. Eközben a feltörekvő országok sikert sikerre halmoznak és néhány évtized alatt a többszörösére növelték részarányukat a világgazdaságban.

Az ausztrálok sikere egyetlen fő okra vezethető vissza, s ezt bárki tanúsíthatja, aki ellátogat a kenguruk földjére. A melbourne-i repülőtér érkezési csarnokában két nyelven köszöntik az érkezőket: az ország hivatalos nyelvén, tehát angolul, valamint meglepő módon kínaiul. Ausztráliát – azon belül is főként a nagyvárosokat – ugyanis ellepték a kínai, illetve más ázsiai állampolgárok. Gondolhatnánk, hogy e folyamat a bevándorlás számlájára írható, de a helyzet jórészt egészen más tényezőre vezethető vissza.

Az ázsiaiak jelentős része befektetőként van jelen, s komoly felhajtó tényezőt jelentenek az ingatlan­piacon, illetve az ipari és mezőgazdasági beruházásokat tekintve is. Ausztrália mind a mai napig megőrizte hagyományos ágazatainak jelentőségét a gazdaságán belül. Bár a mezőgazdaság súlya a teljes gazdaságon belül mindössze 3%-os, ám ha az élelmiszeripart is beleszámítjuk, az arány már meghaladja a 12%-ot. Ráadásul az itt előállított termékek több mint felét külföldön adják el, jelentős mértékben hozzájárulva a jóléti országokban ritkán tapasztalható pozitív külkereskedelmi mérleghez. A fő exporttermékek közé tartozik a búza, a gyapjú, a cukor, sőt a tetemes szállítási költségek ellenére még a marhahús is.

Nemrég volt szerencsém eltölteni pár napot egy ausztrál cukornádtermesztő otthonában, aki a szubtrópusi éghajlatú Queenslandben gazdálkodik évtizedek óta. Állami és helyi támogatást sohasem kapott, mégis jól megy az üzlet, még ha nem is volt mindig buktatóktól mentes. Vendéglátóm a Bundaberg Sugar helybéli cukorgyártó megbízható beszállítója. A vállalat a hazai piac mellett Délkelet-Ázsiába is exportál, kihasználva a régió dinamikus fellendülését.

Nem kell azonban irigykednünk az ausztrálokra, mert mi, magyar megtakarítók is igen könnyen részesedhetünk a kontinens-ország fellendüléséből. Az amerikai értékpapírpiacon alacsony költségek mellett megvásárolható Australia iShares tőzsdén jegyzett befektetési alap (ún. ETF) a legfontosabb ottani részvényeket tartalmazza, így egyetlen befektetéssel dollárban részesedhetünk a kenguruk földjének sikereiből. Ennek az eszköznek az értéke 10 év alatt a háromszorosára nőtt, túllendült a válság hatásain is, ezekben a napokban is mindenkori csúcsait ostromolja – így valószínűleg még korántsem beszélhetünk az emelkedő trend végéről.

Ha érdeklik az ehhez hasonló befektetések, forduljon bizalommal hozzánk. Örömmel segítünk, bármilyen kérdésére szívesen válaszolunk.