Már a kalózoknak sem kell az olaj

02

márc

Miközben az elmúlt hetekben korrigált a kőolaj árfolyama továbbra sem könnyű az élete az olajtermelő vállalatoknak, de a szállítmányozó cégeknek sem.

Egyre furcsább cikkeket lehet olvasni a kőolajjal kapcsolatban, miközben a háttérben az OPEC és azon kívüli jelentős kitermelő országok kőolaj miniszterei árasztják el különböző pletykákkal a piacokat.

Az olaj árának mélysége egészen rendkívüli cikkeket szült. Ezek közé tartozik az Afrika partjainál csökkenő kalóztevékenység, ehhez hasonló szalagcímekkel: "annyira olcsó az olaj, hogy már a kalózok sem lopják".

http://qz.com/619281/oil-is-now-so-cheap-even-pirates-arent-stealing-it-any-more/

Érdekes megfigyelés az is, hogy  Európa legnagyobb kikötőjében, Rotterdamban félszáz tankerhajó várakozik a kikötésre, ugyanis a tulajdonosok megpróbálják kivárni ameddig feljebb megy a kőolaj ára. Ehhez vehetjük még, hozzá, hogy minél hosszabb úton próbálják eljuttatni a fekete aranyat a célállomásokhoz, addig is esélyt adva egy komolyabb felpattanásnak.

http://www.wsj.com/articles/oil-tankers-wait-to-unload-cargo-in-rotterdam-in-another-sign-of-glut-1456772522

Laikusok számára is érzékelhető, hogy rendkívüli egyensúlytalanságok vannak a kereslet-kínálatban, melynek fennmaradására a további években is számítani lehet.

Ezzel együtt érdekes technikai szinthez ért az amerikai WTI grafikonja:

Technikai értelemben egy háromszög alakzatba szorult az árfolyam, melybeől hamarosan ki kell majd lépnie. A millió dolláros kérdés, hogy melyik irányba? A készletadatok a várt értékeknél is nagyobb növekedést mutattak az elmúlt hetekben, így igazából a globális hangulatjavulásnak és az alkalmanként megjelenő piaci pletykákra emelkedett a WTI jegyzése. Ezek még nem erős fundamentumok, így óvatosan kell bánni a break out kereskedéssel.

Soós Róbert
Geopro portfólió kezelő