Miért, van tőzsde?

26

jún

Tisztán portfóliókezeléssel foglalkozó céggel tér vissza az értékpapírpiacra a tőzsde hajdani igazgatója, Pacsi Zoltán. Kérdezett: Ács Gábor - Forbes

A tágabb, szakmán kívüli közvélemény a tőzsde ügyvezető igazgatójaként ismerhette meg önt, viszont már 15 éve távozott a BÉT-ről, és azóta sok helyen dolgozott a jegybanktól a pénzügyminisztériumon át saját tanácsadó cégéig.
Hogyan keveredett most vissza a befektetési bizniszbe?
Valóban, a BÉT-en töltött időszaknak, illetve a sok médiaszereplésnek köszönhetem, hogy sokan ismernek, de ennek mellékhatásai Is voltak. Például amikor zoknivásárlás közben szólítottak meg, és érdeklődtek a tőzsdei trendekről, elgondolkodtam az ismertség előnyein.

Tisztán portfóliókezeléssel foglalkozó céggel tér vissza az értékpapírpiacra  a tőzsde hajdani igazgatója, Pacsi Zoltán.

A befektetési bizniszbe egy éve tértem vissza, amikor egy rövid ideig egy másik befektetési szolgáltató vezérigazgató-helyettese voltam. Akkoriban fogalmazódott meg bennem az ötlet, hogy lehetne egy új szemléletű, csak portfóliókezeléssel foglalkozó céget csinálni. Korábban már dolgoztam a Geomédia csoporttal, és amikor egy véletlen találkozáskor felvetettem ötletemet a Geo tulajdonosainak, láttak benne fantáziát így született meg a Geopro.
Nagyon menő manapság a portfóliókezelés, sokan gondolják úgy, hogy kellően jó szakértők ahhoz, hogy megfelelő sikerdíjért cserébe ügyesen forgassák az ügyfelek pénzét. Miben más, mennyiben eredeti a Geopro megközelítése?

Az Interactive Brokers (IB) speciális számláját használjuk, amelynél az ügyfél jogosultságot ad a portfóliókezelőnek, hogy tranzakciókat végezzen a nevében. Az átláthatóság mellett borzasztó fontosnak tartom a személyek hitelességét. Ide csak olyan embereket veszek fel, akiknek az üzleti és emberi tisztességéről meg vagyok győződve. Nekem nincs vagyonom, egyetlenegy értékem van, a nevem, amit senki kedvéért sem vagyok hajlandó kockára tenni. Ha etikusak vagyunk, az üzenet az ügyfeleknek. Nagyon olcsó a működésünk: az IB meg a mi díjunk együtt Is jóval alacsonyabb, mint amit általában felszámítanak a magyar piacon. De ez még csak a tranzakciók költsége. Üzleti filozófiánk, hogy elsődlegesen a jó hozam után kapott sikerdíjakból szeretnénk megélni, nem úgy érjünk el bevételt, hogy pörgetjük az ügyfeleket, és begyűjtjük a tranzakciós jutalékot.
Mikorra terveznek nyereséget?
Bízom benne, hogy a jövő év, 2015 már pluszos lesz.
Mit szól a budapesti tőzsde mai helyzetéhez?
Miért, van tőzsde?
Mintha lenne, szoktam olvasni ilyen-olyan blue-chip részvények árfolyamváltozásairól.
Az IB több mint száz tőzsdével áll kapcsolatban, a BÉT nincs rajta a listán. Nincs semmiféle ellentét, csak nincs akkora értéke az itt folyó kereskedésnek, hogy megérné neki felvenni, számára érdektelen piac.
Hol romlott el a Pesti tőzsdesztori?
Sok oka van, de nagyjából ott lett vége, ahogy Bokros Lajos távozott a politikai színtérről. Ő volt az utolsó, aki erős lépéseket tett arra, hogy nyilvános privatizáció legyen, amit aztán hamar leállítottak. A magyar gazdaság eleve ellene van az átláthatóságnak. Ennek szemléletbeli oka lehet, megszoktuk a 80-as évek végéig, hogy van a szocialista gazdálkodás, de amúgy mindenki otthon mutyizott, a cégtől lopott anyagokból építette a saját nyaralót. Ez megmaradt a fejekben, a nyilvános társasági működéshez kapcsolódó feltételek nem alakultak ki, igény sem volt rá, és sajnos ma sincs.